PKN
Welkom op de website van de Protestantse Gemeente 'De Graankorrel'
  Home Gastenboek   Over ons Contact Bloemengroet Overdenking   Meer overdenkingen In memoriam   Kerkdiensten Agendapagina Kerkblad KSSK Kerkenraad   Diaconie   Collecten Spaaractie Zending Geldzaken Privacyverklaring   ANBI   Historie Kerkgebouw Verhuur Protestants pionieren De Dillewijn
 
Pasen in jouw leven Pasen in jouw leven
Er is in het verhaal van ons leven soms een knik.
Het gaat anders dan je gedacht had.
Een verlies treft je.
Een vriend gaat van je heen.
Je huwelijk valt uit elkaar.
Contacten lopen dood.
Je eigen levensverwachting loopt vast.
Je vindt geen werk of raakt het kwijt.
Je komt alleen te staan.
Je moet op je oude dag je huis verlaten.
Je meest geliefde wordt dodelijk ziek.
Op de weg van je leven ligt een steen die onbeweeglijk lijkt.
Wie zal de steen wegrollen?


Op diezelfde weg kan er een ontmoeting plaatsvinden.
Iemand spreekt je aan.
Iemand ontmoet je.
Iemand tikt je op de schouders.
Een woord raakt je hart.
De steen komt in beweging.
Je kijkt niet in een donker gat, maar je ziet licht.
Je voelt je uitgenodigd.
Je voelt nieuwe kracht komen.


Het litteken blijft.
De wond heelt.


Je bent opnieuw aanwezig.


(Marinus van den Berg)

Toen ik nog als geestelijk verzorger in de psychiatrie werkte, heb ik dit gedicht vaak gelezen rond Pasen met groepen patiënten. Dat gebeurde op heel verschillende afdelingen: in groepen van mensen met een depressie, in groepen van mensen die aan het herstellen waren van een psychose, ouderen die opgenomen waren vanwege klachten die te maken hebben met het ouder worden, en ook in groepen van mensen die kampten met een ernstige verslaving. Altijd weer sprak het gedicht aan, kwam heel dichtbij.
Soms haast té dichtbij, was het moeilijk het eerste gedeelte te lezen. Haast onverdraaglijk geeft het woorden aan hoe een mensenleven vast kan lopen.

Dan is de overgang naar het tweede gedeelte van het gedicht best plotseling. Er kàn iets gebeuren waardoor er weer wat beweging komt in het leven dat totaal vastgelopen leek. Gelukkig zaten in die groepen vaak mensen in verschillende fasen van leren omgaan met hun beperking, hun verlies van gezondheid, verwerken van rouw, en ook herstel. Als de een verder is dan de ander, kan er onderlinge bemoediging zijn. Vaak helpt contact met iemand die diep van binnen kent wat jij meemaakt, daar ook is geweest, het meest. Het geeft ook vertrouwen als je ziet dat die ander aan het herstellen is.

De kloof tussen vastgelopen zijn en weer in beweging komen lijkt soms te groot, onoverbrugbaar. Die brug is nu juist geslagen in de Opstanding van Jezus. Hier gaat Pasen over. Hier zijn we in het hart van het christelijk geloof.

In de verslavingskliniek heb ik een keer met een groepje mensen een Paaskaars versierd. Ze mochten er afbeeldingen op aanbrengen, symbolen die voor hen te maken hadden met Pasen. Er kwamen tranen, donkere wolken, zonnestralen, bloemen en vooral een kruis tevoorschijn. Het meest indrukwekkend was de afbeelding die iemand maakte van een kapotgeslagen fles, waar in de bodem een opgaande zon zichtbaar was. Symbool voor de doorbraak in zijn leven, stoppen met drinken, een nieuw begin maken, hoop op een ander leven, een toekomst zonder drank. Verslaving gaat nooit over, verandering van gedrag is wel mogelijk. Zo wordt Opstanding heel concreet in een mensenleven.

Niet altijd is opstanding in ons leven zo spectaculair.
Maar toch: iemand tikt je op de schouders, een woord raakt je hart, …een ogenschijnlijk kleine gebeurtenis kan iets met je doen, je een zetje geven in de goede richting, je helpen woorden te vinden voor waar je het zo zwaar mee hebt – zo kan er beweging komen in wat in jou of in een relatie vastgelopen was.
Ook op die vroege morgen van die derde dag begon het immers niet spectaculair. Geen engelengezang, geen bazuinen, alleen een lege ruimte, een leeg graf, een steen weggerold, mensen in tranen. Er waren geen ooggetuigen van de gebeurtenis van de opstanding, maar er waren leerlingen die bereid waren met hun leven te getuigen dat Jezus niet alleen iemand van het verleden was, maar dat Hij ook hun en onze toekomst is. In de lijn van die getuigen mogen ook wij op ieder moment laten zien dat Hij ook voor ons, in ons en door ons aanwezig is en leeft.

Waar in jouw leven wordt iets van Pasen merkbaar?

ds. Stella Muns
terug
 
 
Bethlehemkerk
Kijk hier naar de diensten in de Bethlehemkerk (kerkdienstgemist.nl).
 
Afscheid 'de Graankorrel'
Beluister hier de rondgang door de kerk met woorden van afscheid.

Klik hier voor de Orde van Dienst.

Klik hier voor de afscheidspreek van ds. Annemieke Parmentier.

Klik hier om de gehele dienst te beluisteren.
 
Geschiedenis van Geref. ’s-Graveland
meer
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.