PKN
Welkom op de website van de Protestantse Gemeente 'De Graankorrel'
  Home Gastenboek   Over ons Contact Bloemengroet Overdenking   Meer overdenkingen In memoriam   Kerkdiensten Agendapagina Kerkblad KSSK Kerkenraad   Diaconie   Collecten Spaaractie Zending Geldzaken Privacyverklaring   ANBI   Historie Kerkgebouw Verhuur Protestants pionieren De Dillewijn
 
Vertragen Vertragen
Als kerkganger kom ik geregeld in mijn wijkkerk in Amersfoort, het Brandpunt (www.hetbrandpunt.net). Een oecumenische gemeenschap, waar Katholieken en Protestanten samen optrekken. Heel bijzonder, zo’n plek is er in Nederland bijna niet meer. Afgelopen zondag, 1 maart, was ik er ook weer en werd ik positief geraakt door de teksten van gebeden en liederen, die in het teken stonden van “Slow down”, “vertraag” betekent dat, ga eens wat langzamer. Ja, het nummer van Douwe Bob, Slow down, waarmee hij enkele jaren terug meedeed aan het songfestival, werd ook gedraaid.

Vertragen, dat kan op allerlei gebieden in onze hectische samenleving, waar zoveel op je af komt. Er is veel te kiezen: waar gaat mijn aandacht naar uit, wat kijk ik op tv of internet of sociale media; wat eet / drink / koop ik, waar besteed ik mijn tijd aan? Keuzestress kan dat geven – hebben ouderen onder ons daar minder last van dan jongeren? Als je moet leven met beperkingen, niet meer zomaar kunt wat je vroeger kon en je lichaam je soms in de steek laat, dan valt er ook minder te kiezen. Grote levenskeuzes liggen in het verleden: welke opleiding, welke woonplaats, al of geen partner en wie dan. Deze keuzes hebben voor een groot deel de gang van je leven bepaald.  Je moet letterlijk vanzelf al vertragen, omdat je langzamer loopt en voor alle dagelijkse handelingen meer tijd nodig hebt. Gedwongen vertraging dus.
Maar hoe zit het met de vertraging van binnen? Met de innerlijke rust? Gaan de gedachten ook langzamer? De oordelen, de innerlijke strijd, het gepieker, de onrust van je eigen ziel?

Keuzestress:
papier of plastic
vrije uitloop of legbatterij
normaal of extra large
straks of nu
ja of nee
voor of tegen de donorwet
blijven of gaan
schreeuwen of luisteren
oordelen of je oordeel uitstellen

Al die keuzes …

Slow down – vertraag – ik vind het een prachtig thema voor deze Veertigdagentijd. Een voorbeeld van vertraging maakte ik mee in diezelfde kerkdienst. Er was een Tafelviering. Gewoonlijk geven we dan de mensen die om ons heen zitten een hand bij de Vredegroet, net zoals bij ons in de Graankorrel. In verband met het coronavirus (trouwens: wat kan het heerlijk vertragend werken om niet meer steeds het nieuws hierover te volgen) – in verband met dat coronavirus werd ons gevraagd niet elkaar een hand te geven, maar met je eigen handen tegen elkaar voor je borst de ander aandachtig aan te kijken en de vrede van Christus te wensen. Wat was dat mooi! Ineens gingen we elkaar veel aandachtiger groeten, in plaats van wat achteloos of slordig handen te geven, omdat we dat nu eenmaal zo gewend zijn. Ik beleefde het als intens en verbindend.
Aandacht vertraagt.

Rem ons af, God,
rem ons af deze tijd.
Breng onze onrustige geest tot rust.
Kalmeer onze almaar racende gedachten.
Centreer ons.
Laat ons verlangen even hangen,
laat het wortel schieten
om te worden tot een plek waar we tijd maken
voor wat ons doet reikhalzen.

Rem ons af deze tijd.
Breng die onrustige stemmen in ons tot zwijgen.
Rem ons af zodat we wachten tot we zien wat ons te doen staat
of te laten …
Stop die opgejaagde harten
en maak een einde aan de strijd vanbinnen.

Rem ons af deze tijd.
Dat we stil kunnen zijn en luisteren
en temidden van het vele en het rumoer
de zachte fluistering van Uw stem bespeuren.

Rem ons af, God.

ds. Stella Muns (met dank aan ds. Rolinka Klein Kranenburg)
terug
 
 
Bethlehemkerk
Kijk hier naar de diensten in de Bethlehemkerk (kerkdienstgemist.nl).
 
Afscheid 'de Graankorrel'
Beluister hier de rondgang door de kerk met woorden van afscheid.

Klik hier voor de Orde van Dienst.

Klik hier voor de afscheidspreek van ds. Annemieke Parmentier.

Klik hier om de gehele dienst te beluisteren.
 
Geschiedenis van Geref. ’s-Graveland
meer
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.