|
|
Bedankt!
Bedankt!
Hij was bij onze eerste ontmoeting direct in m’n hart gesprongen. Een eenvoudig, zachtmoedig, heel eigen mens. Hij genoot intens van het leven op straat. Zijn huis stond tjokvol met spullen van het Waterlooplein. Heerlijk vond ik ’t om bij hem thuis te zijn.
Op zijn begrafenis werd mijn oog getrokken door een fantastisch bloemstuk zoals ik nog nooit had gezien. De mooiste bloemen waren er – als in een Perzisch tapijt – één voor één in geweven. Het geheel werd vervolmaakt door een levensgrote duif van witte bloemen. Aan dat bloemstuk een lint met daarop de tekst ‘van je vrienden’.
Later, bij het condoleren, hoor ik er meer over. Die vrienden blijken woonwagenbewoners te zijn bij wie oom Jan een graag geziene gast was. Ze hadden elkaar leren kennen bij het gokken op de paardenkoersen. Dat bloemstuk was de avond daarvoor per speciale koerier van de andere kant van het land bezorgd. Het bleek € 600,- te kosten.
M’n eerste reactie als nuchtere en zuinige Hollander was: ‘Nee, dat kun je niet maken!’
Even later had ik de tranen in de ogen van ontroering vanwege dat grootse gebaar. Wat konden ze nog voor oom Jan doen? Wat ze hadden, in een bloemstuk steken. Met de mazzel er bij in de vorm van een duif. Niks geen gezeur en gereken, gewoon doen! ’t Kan maar één keer.
Wat een levenskunst! Wat voelde ik me beschaamd en jaloers!
Aan dat voorval moet ik denken bij het lezen van dat veertiende hoofdstuk uit het evangelie naar Marcus. Het is het verhaal over die vrouw die Jezus kort voor zijn dood zalft met kostbare olie. Ze krijgt door dat gebaar meteen een stel van die brave discipelen over zich heen. Die vinden dat maar verkwisting. Die olie had bij verkoop een enorm bedrag aan geld opgebracht, dat dan aan de armen gegeven had kunnen worden.
Ja, dat is natuurlijk waar, maar wel een verpletterende waarheid! Doe je eens iets wat helemaal uit je hart komt, is het weer niet goed!
Maar Jezus neemt het voor die vrouw op. Tuurlijk moet je dat niet dagelijks doen, zo’n uitspatting. Dat is het letterlijk: die vrouw spat die foeidure olie over het hoofd van Jezus.
Tuurlijk zijn er dagelijks ook de giro’s voor Unicef, Amnesty International, Greenpeace; die heb je vooral royaal in te vullen. Maar af en toe volg je alleen maar je hart. Zonder gereken. Om je helemaal toe te vertrouwen aan die ene ander die bij jou dat diepste gevoel van geborgenheid heeft opgeroepen. Die ander die voor jou plotseling het geheim van het leven nabij heeft gebracht, waardoor jij de wissel van je eigen leven kunt omzetten en anders kunt gaan leven – beter en gelukkiger.
Dat heeft Jezus kennelijk opgeroepen in deze vrouw. Dat deel krijgen aan het geheim wat leven van Godswege bedoelt te zijn, wie je zelf van Gods-wege mag worden. Voor de vrouw heeft Jezus dat geheim met zijn eigen levenswijze onthuld. En dan wordt voor die vrouw alles anders. Zij heeft een nieuw houvast, een andere zekerheid in haar leven gevonden.
Daarom heeft zij die nardusolie niet meer nodig. U moet weten dat die olie druppel voor druppel bij elkaar gespaard was als een soort begrafenisverzekering. Met die olie werd een dode in die tijd netjes opgebaard. Een mens wil toch fatsoenlijk begraven worden! Die verzekering heeft de vrouw niet meer nodig. Haar nieuwe zekerheid in leven en in sterven is deze mens van Godswege geworden, een mens aan wie God de toekomst geeft, waarin haar toekomst is begrepen.
Ik heet ook zo’n discipel te zijn. Ben ik ook zo’n braaf rekenwonder bij wie het altijd kabbelt en nooit eens spat? En hoe is het in dat opzicht gesteld met de kerk, met die club van volgelingen die zich noemen naar Christus, naar die geliefde mens van God?
Ik verlang er naar als die vrouw te worden. Om me helemaal te durven toevertrouwen aan die ander, ook aan die Ander met een hoofdletter A.
Bedankt, vrouw! Bedankt, oom Jan! Bedankt, woonwagenbewoners!
ds. Reinier Beltman
| terug
|
|
|
|
|
Bethlehemkerk
Kijk hier naar de diensten in de Bethlehemkerk (kerkdienstgemist.nl).
|
|
Afscheid 'de Graankorrel'
Beluister hier de rondgang door de kerk met woorden van afscheid.
Klik hier voor de Orde van Dienst.
Klik hier voor de afscheidspreek van ds. Annemieke Parmentier.
Klik hier om de gehele dienst te beluisteren.
|
|
Geschiedenis van Geref. ’s-Graveland
meer
|
|
|